Dieta powinna tak być dobrana by zachować stały poziom cukru w organizmie. Zaczynimy od pacjentów z drugim typem cukrzycy, czyli insulino niezależną, jeśli konsekwentnie stosują oni d2ietę to poziom cukru we krwi poprawia się o ponad dziewięćdziesiąt procent. Niestety u tych z typem jeden jedynie o około 30%. Wiele osób sądzi, że dieta taka jest bardzo restrykcyjna, ale nic bardziej mylnego. Praktycznie można jeść wszystko tylko żeby było to w określonych proporcjach i ilościach. Dopuszczalne jest małe obżarstwo raz na jakiś czas a nawet kieliszek wina. Jednak trzeba przestrzegać kilku zasad by nasza dieta przyniosła oczekiwany efekt. Ilość spożywanego pokarmu powinna być dostosowana do prawidłowej naszej wagi, a nie do tej, jaką aktualnie mamy. Jeśli jest nadwaga to koniecznie trzeba ją zredukować. Każdy kilogram więcej to znacznie utrudnione lecenie. Ważne by w ciągu dnia jeść między 5 a 7 posiłków, co 2 – 3 godziny. Nawet zaleca się małą przekąskę przed snem, dzięki temu zapobiegnie się porannemu niedocukrzeniu. Bardzo ważne jest picie odpowiedniej ilości płynów. Szacuje się, że średnio powinno to być 2, 5l, zaleca się niegazowaną wodę mineralną. Cukier trzeba zamienić na słodzik, z napojów słodzonych rezygnujemy całkiem, kawę i herbatę ograniczamy do jednej dziennie. Gdy napadnie cie chęć zjedzenia czegoś słodkiego to warto zrobić sobie domowy sorbet ze zmiksowanych zamrożonych owoców. Można też upiec ciasto, w którym zamiast masła użyjemy margaryny a zamiast cukru fruktozy. Można też raz na jakiś czas spożyć 1 góra dwie kostki gorzkiej czekolady. Jedz jak najmniej potraw smażonych, zawierają one dużo tłuszczu a on tuczy. Przy spożywaniu teoretycznie zdrowych produktów takich jak jogurty, pieczywo itd. Zachować umiar i rozsądek. Mogą one przecież zawierać dużo cukru i tłuszczu. Pamiętaj, że teoretycznie ciemny chleb może być barwiony karmelem. Osoby z cukrzyca powinny bacznie czytać Ukto i niektórym produktom nie ufać tak do końca. Pamiętaj, że węglowodany występują w kilku rodzajach. Najlepsze są te w kaszach gruboziarnistych, płatkach zbożowych, ciemnym pieczywie i ryżu nieoczyszczonym. Najlepiej też spożywać makarony z mąki razowej lub orkiszowej. Jeśli chodzi o białko to powinniśmy go pozyskiwać z chudego mięsa wołowego, dobowego lub cielęciny. Pamiętajmy o rybach, szczególnie tych morskich. Najwięcej korzyści nasz organizm będzie czerpał z tych gotowanych i pieczonych a niesmażonych. W diecie nie powinno też zabraknąć białka roślinnego a jest go sporo w roślinach strączkowych i przetworach zbożowych.
Zobacz także:
Polecamy:
Przebieg prawidłowy ciąży
Na pewno dla wielu kobiet ciąża to piękny stan. Ale należy wiedzieć, że jest to czas kiedy panie muszą bardziej zadbać o siebie. Oczywiście...
Jak dbać o protezę
Jak ważną codzienną naszą czynnością jest mycie i dbanie o zęby i to nie tylko o te prawdziwe. Gdy mamy całą lub częściową protezę...
Kołobrzeg – Idealne Miejsce na Twoje Zdrowe Uśmiechy
Gabinet stomatologiczny to miejsce, które odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu naszego zdrowia jamy ustnej. Jeśli mieszkasz w Kołobrzegu lub planujesz tu przyjechać, warto wiedzieć,...