Niezbędne w niewielkich ilościach

0
142

Witaminy są grupą związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i wzrostu organizmy. Jednak ilość niezbędnych witamin mieści się na poziomie ilości śladowych (co nie zmienia faktu konieczności ich zażywania). Witaminy bowiem nie są syntetyzowane przez ssaki, więc muszą być dostarczane do organizmu z zewnątrz. Substancje to pełnią w organizmie funkcje koenzymów bądź też są ich prekursorami. Witamina A natomiast bierze udział w procesie widzenia. Ponadto, witaminy są składnikami systemu obrony przed negatywny wpływem reaktywnych form tlenu a także są zaangażowane w procesy regulacji genetycznej. Również i w żyw produkcji żywności witaminy odgrywają niemałą rolę. Funkcjonują tam, jako przeciwutleniacze, substancje hamujące procesy oksydacyjne tłuszczów, substancje barwiące oraz smakowo – zapachowe a także związki tworzące produkty o prozdrowotnym działaniu. Jak zatem widać, na witaminy jest ogromne zapotrzebowanie, które jest zaspokajane głównie przez produkcje metodami chemicznymi. Posiadają jednak one swoje wady: wysokie koszty produkcji, użycie agresywnych rozpuszczalników a także powstawanie substancji odpadowych w dużych ilościach.