W poprzednim artykule omówiliśmy skutki i przyczyny wysokiego poziomu złego cholesterolu. Zobaczmy, co możemy zrobić by nie dopuścić do wysokiego poziomu LDL. Najważniejszy jest jadłospis, jeśli już masz za wysoki poziom tego tłuszczu to niezbędne są zmiany. Oczywiście najbardziej wskazana jest od lat dieta śródziemnomorska, czyli tłuszcze nienasycone, ryby, owoce morze, produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce. Jedzone mięso powinno być chude. Diet gotowych jest dość dużo, każda jest nieco inna i każda skuteczna w podobnym stopniu. Zrezygnuj z masła i innych tłuszczów, które łatwo podnoszą poziom cholesterolu. Alternatywą jest margaryna. Niektóre z nich maja w swym składzie sterole roślinne, które zalicza się do żywności funkcjonalnej. Sterole to dość nowe odkrycie medycyny. Powinniśmy do codziennej diety włączać fitosterole i fitosterole. Jeśli spożywamy ich odpowiednią ilość to obniżają one poziom złego cholesterolu. Jednocześnie maja one możliwość blokowania jego wchłaniania w jelitach. Aby jednak było widać poprawę trzeba spożywać min 2g tej substancji dziennie. Taka dawka to na przykład 200g nasion słonecznika. Ale substancje te można też znaleźć w tak zwanej żywności funkcjonalnej. Produkty tego typu wraz z dietą pozwolą oddalić ryzyko chorób serca i układu krążenia o 25%. Jeśli chodzi o wysoki pozom złego cholesterolu to często winne są geny. Czasem choroba ta może wywołać już zmiany miażdżycowe u dzieci.
Ten wpis został opublikowany w Nowości medyczne dnia 29 czerwca 2015, .