Kapusta

0
70

Kapusta to warzywo powszechnie znane w wielu krajach, niedrogie i używane w wielu potrawach. Wszystkie odmiany kapusty są bogate w witaminy C, E, K. Znajdują się też w niej różne cenne pierwiastki takie jak żelazo czy magnez. Oczywiście tak jak większość warzyw tak i kapusta najzdrowsza jest na surowo. Gdyż podczas gotowanie nie tylko traci ona sporo swych cennych substancji, ale i staje się ciężkostrawna. Często też przyczynia się do powstania wzdęć. Jest na to sposób, dania z kapusty trzeba doprawiać koperkiem, kminkiem i majerankiem. Najlepiej jak by w codziennym menu znalazły się wszystkie rodzaje kapusty. Każda jest zdrowa, bała się, czerwona, pekińska itd. Jednak kilka jej gatunków jest szczególnie cennych ze względu na zawarte w nich składniki. Przegląd poszczególnych gatunków zacznijmy od Brukselki. Oprócz standardowych witamin i minerałów ma ona w swym składzie kwas foliowy, jest on bardzo ważny dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. Powinna być zjadana przez kobiety w ciąży, jak i w momencie planowania ciąży. Partnerzy kobiet chcących mieć dziecko też powinni ją zjadać. Kapusta czerwona jest bardzo bogata w antyoksydanty chroniące przed nowotworami, ma w swym skaldzie także substancje, które obniżają cieśninie. Kapusta słynie też, że swych właściwości leczniczych i to od kilku tysięcy lat. Okłady ze zmiażdżonych liści kapusty pomagają leczyć stłuczenia, ukąszenia, skaleczenia oraz wpływają pozytywnie na skórę z trądzikiem. Kapustę rozgotowana stosuje się natomiast w przypadku buli reumatycznych. Aby ją przygotować to należy do garnka włożyć kilka liści kapusty, dwie średnie cebule i można też łyżkę otrąb o ile SA pod ręką. Całość gotujemy w jak najmniejszej ilości wody tak by powstała jednolita papka. Potem robimy okład z tej papki, owijamy bandażem i pozostawiamy, co najmniej na pół godziny. Przy leczeniu bólu gardła stosuje się świeżo wyciśnięty sok z kapusty z dodatkiem miodu. Sok z kapusty pomaga też w leczeniu dolegliwości spowodowanych chorobą wrzodową żołądka. W tym celu trzeba pić szklankę świeżo wyciśniętego soku codziennie przez trzy tygodnie. Szklanka wywaru, jaka pozostała po ugotowaniu kapusty pomoże zwalczyć ból brzucha. Kapusta znajduje zastosowanie w wielu potrawach. Na przykład czerwona doskonale pasuje do pieczonego mięsa z sosem i kluskami śląskimi. Kapusta pekińska to przede wszystkim surówki, biała nadaje się idealnie do kiszenia i faszerowania.