Mleczko pszczele

0
68

Jeśli przeprowadzisz prawidłowo kurację dwa razy w roku to wzmocnisz się i uchronisz od wielu chorób. To mleczko decyduje o tym czy larwa zostanie robotnica czy królową.. Mleczko to jest produkowane przez gruczoły gardzielowe u młodych pszczół. Mleczkiem tym karmione są wszystkie larwy przez pierwsze trzy dni po narodzeniu. Tym samym większe od pszczół robotnic i żyją nawet sześć lat. Robotnice natomiast żyją zaledwie 35 dni. Niestety, ale zebranie mleczka z ula jest trudne i możliwe tylko między połową maja a końcem lipca. Mleczko to ma dość kwaśny smak a wyglądem swym wcale nie przypomina miodu a śmietanę. W mleczku tym jest około 60% wody i 19 procent ciał białkowych w tym globuliny i albuminy, cenne aminokwasy oraz bogaty zestaw witamin z grupy B. A także hormony wzrostu, kwas pantotenowy, biotynę i kwas foliowy. Za najlepszy sposób na przechowywanie uznano liofilizację. Proces ten to zamrożenie świeżego mleczka w temperaturze minus 40 stopni. A potem wysusza go. Dzięki temu zachowuje swoje zdrowotne właściwości nawet do 5 lat. Mleczko to wzmacnia odporność, dlatego zaleca się je stosować profilaktycznie. Stosować je należy w okresach rekonwalescencji oraz w leczeniu chorób immunologicznych można go też stosować w terapiach antynowotworowych jako środek wspomagający. Przyśpiesza odnowę tkanek. Udowodniono, że przeciwdziała artretyzmowi i miażdżycy gdyż rozszerza i uelastycznia naczynia krwionośne. Substancja ta nawet trzykrotnie skraca czas gojenia się ran, odleżyn i parzeń. Dlatego bardzo często można go znaleźć w środkach dermatologicznych. Stosuje się mleczko przy łysieniu plackowatym, zapaleniem skóry i liszajom. Leczy ono tez choroby przewodu pokarmowego, zawłaszcza wrzody dwunastnicy, sprawdza się też w profilaktyce marskości wątroby. Stosuje się je pomocniczo w terapii niewydolności nerek. Jeśli nie masz znajomego pszczelarza znajdziesz je w aptekach i sklepach zielarskich. Preparat ten jest w postaci tabletek, syropu i maści. Mleczko w temperaturze pokojowej przetrwa, co najwyżej tylko dwie – trzy godziny. Aby jak najlepiej działało to należy je zażywać na dwie – trzy godziny przed posiłkiem. Zaleca się dzienne dawki od 50 do 300 mg. Mleczko to najlepiej spożywać wkładając bezpośrednio pod język, ponieważ wtedy wchłania się do krwi bezpośrednio. Jeśli masz mleczko konserwowane alkoholem to zalecana dawka wynosi 15 – 20 kropli na łyżkę ciepłej wody.