Głodni chorzy

0
45

Szacuje się, że najwięcej niedożywionych chorych jest na oddziałach chirurgii i interny. Lekarze twierdzą, że większość niedojda a ponowa pacjentów zjada niewiele. Dane te pochodzą z badania, które przeprowadza się, co roku w wielu szpitalach europy. Stawka żywieniowa na jednego pacjenta w polskich szpitalach zawiera się między 4, 5 zł a 30zl. Decyzje, co do tego ile pieniędzy przeznaczyć na żywienie chorych podejmuje dyrekcja szpitala. Szacuje się, że przeciętny koszt żywienia w szpitalu wynosi niecałe 8 zł. Jeśli chodzi o zaburzenia odżywiania to wyróżnia się ich trzy typy. Pierwszy to typ marasmus – ma on miejsce, gdy organizm przez dłuższy czas nie otrzymuje wytaczającej ilości składników odżywczych. W rezultacie traci on na wadze, zanikają mięśnie, spada poziom białych i czerwonych krwinek. Z czasem chory jest chudy a jego organizm ulega wyniszczeniu. Do tego typu zalicza się anoreksja. Kolejny to tak zwany typ kwashiorkor nazywany inaczej niedożywieniem stresowym. Ma on miejsce w przypadku osób, które prawidłowo się odżywiają, ale na skutek stresu lub urazu ich organizm nie pracuje prawidłowo. Jest to groźna sytuacja szczególnie dla osób z nadwaga gdyż nie myśli się o ich dożywianiu. Kolejny typ nosi nazwę typu mieszanego. Łączy on omówione wcześniej dwa typy. Niedożywienie człowieka przekłada się, na co dzień na rożne powikłania. Prawidłowo leczony pacjent znacznie szybciej wraca do zdrowia niż ten niedożywiony. To podwyższa koszty leczenia, ale i grozi kolejnymi powikłaniami. Jeśli masz bliska osobę w szpitalu i aktualnie go odwiedzasz to nie interesuj się tylko badaniami itd. Sprawdź jak chory się odżywia. Rodzina ma prawo domagać się odpowiedniego leczenia swojego krewnego, a elementem tego jest prawidłowe żywienie. Trzeba dopytać personelu czy chory zjada posiłki, czy ich, jakość jest dobra i czy razie, czego ma go, kto nakarmić. Jeśli to, że pacjent nie je jest spowodowane złym smakiem potraw to warto dopytać, co możemy przynieść z domu i mu zaserwować. Gdy personel się zgodzi na dostarczenie jedzenia to pamiętaj o tym, że najlepiej serwować mu dania lekko strawne. Bardzo dobrym przykładem jest chudy rosół. Unikajmy ostrych przypraw i sztucznych dodatkowo smakowych. Postarajmy się o domowe kompoty gęste soki owocowe i warzywne. Ale warto dopytać lekarza czy podawane leki tolerują takie napoje. Pamiętajmy by wszystkie potrawy były świeże i nie przywoźmy za dużo jedzenia na zapas, bo się zepsuje.