Ryż jest pożywieniem, którym karmią się ludzie w najludniejszych terenach Azji oraz Afryki. Ze względu na małą zawartość witaminy A w nasionach ryżu niezmodyfikowanego ogromna część tych osób cierpi na choroby związane z niedoborem tejże witaminy: katarakta czy zwyrodnienia plamki żółtej. Słuszność produkcji ryżu o zwiększonej zawartości witaminy A jest więc oczywista. Należy jednak zadać sobie pytanie, czy taka modyfikacja jest w pełni zdrowa? Pierwszą wątpliwością jaką budzi złoty ryż jest to, iż ze względu na użycie bakterii odpornych na antybiotyki (higromycynę i kanamycynę) podejrzewa się, że również i roślina nabywa takie właściwości. Jest to o tyle nie bezpieczne, gdyż zakażenie człowieka bakteriami, które leczy się wymienionymi wyżej antybiotykami może nie przynieść efektu (pobranie DNA odpowiedzialnego za oporność na antybiotyki ze środowiska roślinnego). Co więcej, zbyt duże stężenie witaminy A w organizmie jest niestety toksyczne dla niego. Możliwy jest również horyzontalny transfer genów w przypadku wirusa mozaiki kalafiora, co również stanowi niebezpieczeństwo dla ludzkiego organizmu.
Zobacz także:
Polecamy:
Leczenie alkoholizmu w Krakowie
Alkoholizm to choroba, która dotyka wielu osób na całym świecie, w tym także mieszkańców Krakowa. W tym artykule przyjrzymy się dostępnym opcjom leczenia alkoholizmu...
Rehabilitacja Wadowice: Odzyskiwanie Zdrowia i Sprawności
Rehabilitacja jest niezwykle istotnym elementem procesu zdrowienia i poprawy kondycji fizycznej. W miasteczku Wadowice, położonym w malowniczych Beskidach, istnieją liczne placówki rehabilitacyjne oferujące profesjonalną...
Internet radiowy Kępno: Rewolucja w dostępie do szerokopasmowego internetu
W dzisiejszym zglobalizowanym świecie dostęp do szybkiego internetu stał się nieodzownym elementem życia codziennego. Zdolność do komunikacji, nauki, pracy zdalnej i rozrywki online stała...