Ryż jest pożywieniem, którym karmią się ludzie w najludniejszych terenach Azji oraz Afryki. Ze względu na małą zawartość witaminy A w nasionach ryżu niezmodyfikowanego ogromna część tych osób cierpi na choroby związane z niedoborem tejże witaminy: katarakta czy zwyrodnienia plamki żółtej. Słuszność produkcji ryżu o zwiększonej zawartości witaminy A jest więc oczywista. Należy jednak zadać sobie pytanie, czy taka modyfikacja jest w pełni zdrowa? Pierwszą wątpliwością jaką budzi złoty ryż jest to, iż ze względu na użycie bakterii odpornych na antybiotyki (higromycynę i kanamycynę) podejrzewa się, że również i roślina nabywa takie właściwości. Jest to o tyle nie bezpieczne, gdyż zakażenie człowieka bakteriami, które leczy się wymienionymi wyżej antybiotykami może nie przynieść efektu (pobranie DNA odpowiedzialnego za oporność na antybiotyki ze środowiska roślinnego). Co więcej, zbyt duże stężenie witaminy A w organizmie jest niestety toksyczne dla niego. Możliwy jest również horyzontalny transfer genów w przypadku wirusa mozaiki kalafiora, co również stanowi niebezpieczeństwo dla ludzkiego organizmu.
Zobacz także:
Polecamy:
Dobry lekarz Retkinia
Dobry lekarz
Każdy powinien mieć zaufanego lekarza pierwszego kontaktu, który będzie znać jego historię chorób i pomoże w sytuacji, gdy pojawią się kłopoty zdrowotne.
Dobry lekarz...
Choroba SM
Choroba SM – stwardnienie rozsiane, należy do grupy chorób z autoagresji. U każdego zdrowego człowieka układ odpornościowy borni nasz organizm przed różnego rodzaju wirusami...
Nowoczesna operacja mózgu – możliwości
W zależności od tego jakiego rodzaju jest nasz guz to zanika on w przeciągu kilku tygodni lub kilku lat. Metoda ta może być stosowana...