„Złoty Ryż” i związane z nim wątpliwości

0
263

Ryż jest pożywieniem, którym karmią się ludzie w najludniejszych terenach Azji oraz Afryki. Ze względu na małą zawartość witaminy A w nasionach ryżu niezmodyfikowanego ogromna część tych osób cierpi na choroby związane z niedoborem tejże witaminy: katarakta czy zwyrodnienia plamki żółtej. Słuszność produkcji ryżu o zwiększonej zawartości witaminy A jest więc oczywista. Należy jednak zadać sobie pytanie, czy taka modyfikacja jest w pełni zdrowa? Pierwszą wątpliwością jaką budzi złoty ryż jest to, iż ze względu na użycie bakterii odpornych na antybiotyki (higromycynę i kanamycynę) podejrzewa się, że również i roślina nabywa takie właściwości. Jest to o tyle nie bezpieczne, gdyż zakażenie człowieka bakteriami, które leczy się wymienionymi wyżej antybiotykami może nie przynieść efektu (pobranie DNA odpowiedzialnego za oporność na antybiotyki ze środowiska roślinnego). Co więcej, zbyt duże stężenie witaminy A w organizmie jest niestety toksyczne dla niego. Możliwy jest również horyzontalny transfer genów w przypadku wirusa mozaiki kalafiora, co również stanowi niebezpieczeństwo dla ludzkiego organizmu.