Zimą podczas spaceru możemy pozyskać ciekawe zioła, dzięki czemu będziemy je mogli użyć w domowej apteczce. Ale na przykład jałowca można też używać w kuchni. Rośliny te najlepiej jest zbierać w słonecznie i cieple dni, a termin zależy od rośliny i jej części, którą mamy zamiar pozyskać. Jeśli twym celem jest kora to najlepiej ja pozyskać już po kresie zimowym, najlepszy jest moment jak puścić ona soki. W tym momencie miedzy korom a drewnem pojawia się miazga, pozwala on Ana łatwiejsze oddzielenie kory. Jest to najczęściej przełom zimy i wiosny. Korę zdejmujemy nożem z młodszych gałęzi. Zgodnie z prawem korę możemy pozyskiwać tylko z gałęzi po wyrębie, chyba, że porozumiemy się ze służbami leśnymi. Nie wolno zbyt mocno okorować roślin, bo to może wpłynąć na ich zdrowie. Ale zima możemy też zbierać owoce. Chodzi tu między innymi o już wspomnianego jałowca. Owce jego powinny być w pełni dojrzale. Dzięki temu łatwo je zbieramy. Inaczej jest już z jemioła. Można ją łatwo odciąć lub strącić, tylko, że najczęściej znajduje się ona wysoko, poza naszym dostępem. Przyda nam się tu, zatem drabina, długi sekator i tyczka. Przyjrzyjmy się ich właściwościom. Jałowiec di zła moczopędnie, bakteriobójczo i odkażająco. Można za jego pomocą wspomagać leczenie wątroby i stanów zapalnych dróg moczowych oraz zaburzeń trawienia. Jemioła zaś wspomaga leczenie nadciśnienia, miażdżycy oraz zaburzeń rytmu serca.
Zobacz także:
Polecamy:
Artroskopia stawu barkowego
Artroskopia stawu barkowego jest jednym z najczęściej wykonywanych zabiegów artroskopowych. Polega ona na wprowadzeniu do stawu barkowego specjalnej kamery oraz narzędzi chirurgicznych, które pozwalają...
Łagodne zmiany w piersiach
Sporo można dowiedzieć się o nowotworach złośliwych piersi. Jednak łagodne zmiany w tych gryczkach występują tak samo często jak te złośliwe. Często kobiety w...
Dobry i zły cholesterol
Oba rodzaje cholesterolu są potrzebne, jest on nam potrzebny do budowania błon komórkowych, dobrego trawienia i jeszcze kilku innych funkcji w naszym ciele. Ale...