Oba rodzaje cholesterolu są potrzebne, jest on nam potrzebny do budowania błon komórkowych, dobrego trawienia i jeszcze kilku innych funkcji w naszym ciele. Ale jeśli jest go za dużo to prowadzi on do miażdżycy naczyń krwionośnych. A jest to przecież Głowna przyczyna zawału serca i udaru niedokrwiennego mózgu. Specjaliści twierdzą jasno ze nie ma miażdżycy, jeśli poziom cholesterolu jest właściwy. HDL to tak zwany dobry cholesterol, LDL to zły. Ten zły krąży naszymi żyłami i w określonych okolicznościach odkłada się na nich. Natomiast dobry cholesterol pobiera ten zły ze ścianek naczyń krwionośnych i przenosi go do wątroby. Tam też zamieniany jest w kwasy żółciowe. Im większe stężenie LDL we krwi tym większe ryzyko zawału serca. Jeśli chodzi o HDL to jest odwrotnie im jest go mniej tym ryzyko większe. Poziom cholesterolu można obniżyć u zdrowych osób przez zmianę żywieniową i aktywność fizyczną. Dieta taka polega przede wszystkim na ograniczeniu spożywania tłuszczów zwierzęcych bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy roślinne obniżają poziom złego cholesterolu. W diecie takiej nie powinno zabraknąć oliwy z rzepaku czy oliwek. Ryby bogate w omega-3 hamują zlepianie płytek krwi. Jedz też warzywa i owoce, które zawierają bardzo dużo związków, które zapobiegają utlenianiu cholesterolu w cząsteczkach. Jeśli to nie przynosi efektu to lekaż może zlecić przyjmowanie, statyn. Dobry i zły cholesterol