Choroby z naszej lodówki c.d.

0
53

A także zapalenie węzłów chłonnych, zapalenie płuc, spojówek, infekcje skórne i dróg moczowych, drgawki, zaburzenia równowagi, psychozy – to nietypowe dolegliwości dla zatrucia. Najbardziej zagrożone są podczas tego zatrucia kobiety w okresie ciąży. Powinny one szczególnie obserwować swój organizm i zgłaszać lekarzowi wszystkie niepokojące objawy. Listeria stanowi dla ciężarnych poważne zagrożenie dla płodu, może spowodować poronienie, przedwczesny poród lub poważne uszkodzenie płodu. Natomiast noworodek, który zaraża się od swojej matki nosicielki może zachorować na sepię, ropną ziarnicę, niewydolność oddechową albo zapalenie opon mózgowych. Dlatego trzeba uważać na nasze jedzenie wyciągane z lodówki czy nie jest przeterminowane, a otwarty jogurt czy serek lepiej wyrzucić niż narażać się na niemiłe dolegliwości. Kolejnym zagrożeniem z naszej lodówki mogą być grzyby lub pleśnie. Najczęściej zamieszkują w naszej lodowce przez przeniesione na uszkodzonych warzywach czy owocach. Dlatego takie warzywa czy owoce powinny od razu trafić do kosza, bo odcięcie kwakała spleśniałego pomidora w niczym nie pomoże gdyż reszta skażonej rośliny i tak może zainfekować pozostałe produkty. Taką samą zasadę przyjmujemy na pozostałych produktach takich jak dżem czy ketchup, jeśli zauważymy na nich plamkę pleśni. Chodź niby sama pleśń nie szkodzi, ale produkty jej przemiany materii tzw. myto toksyny są już dla naszego organizmu bardzo silną trucizną. Dlatego wyrzucajmy całe opakowanie bez skrupułów do kosza mając na calu nasze dobro, bo przez myto toksyny możemy nabawić się znacznie poważniejszych chorób niż biegunka czy niestrawność, a są nimi: upośledzenie nerek, zwyrodnienia wątroby, krwawych wybroczyn, martwicy, a nawet nowotworu wątroby. Musimy brać pod uwagę również to, że za sprawą owoców i warzyw w naszej lodówce mogą zamieszkać oprócz zarodników i pleśni inne groźne drobnoustroje takie jak pałeczki E.Coli, Salmonella, która kojarzy nam się głównie z zatruciem jajkami lub drobiem, oraz noro wirusy, które są sprawcą grypy żołądkowej. Możemy uniknąć tych wszystkich wirusów i bakterii z naszej lodówki dbając o jej czystość, a także starannie myć wszystkie produkty przed jedzeniem i przestrzegać zasad higieny podczas przygotowywania posiłków. A teraz kilka zasad logicznego przechowywania produktów na pułkach w lodówce. Na drzwiach jest temperatura (10-12 stopni C) jest to idealne miejsce na przetwory i napoje. Szuflady są przeznaczone dla owoców i warzyw panuje tam temperatura ok.10 stopni C. Dolne półki to najchłodniejsze miejsce w lodówce przeznaczone na produkty łatwo się psujące takie jak. Mięs, ryby panuje tam temperatura -2 stopnie C. Środkowe półki to miejsce na nabiał (4-5 stopni C). Górne półki to miejsce przeznaczone dla wędlin, które powinny być zwinięte w folie, i pozostałości z obiadu. Trzymamy je tam nie dłużej niż 3 dni. Temperatura na tej półce wynosi w granicach 7 stopni C. Na półkach najwyższych trzymamy ciasta, desery (8-10 stopni C).