Żywność genetycznie modyfikowana

0
65

O GMO, czyli genetycznie modyfikowanych organizmach, jest głośno już od wielu lat. Jednym z najbardziej znanych przykładów funkcjonalnej modyfikacji genetycznej rośliny jest z pewności „Złoty Ryż”. Ryż bowiem stanowi główne źródło pokarmu dla setek milionów ludzi. Spożywany jest on głównie w formie zmielonej i odtłuszczonej. Owe odtłuszczenie ryżu pozbawia roślinę cennych składników, w tym karotenoidów (witamina A). Właśnie taka sytuacja doprowadziła do tego, że w zaludnionych krajach Azji oraz Afryki występują ogólnospołeczne problemy zdrowotne spowodowane niedoborami witaminy A – katarakta, zwyrodnienie plamki żółtej a także nowotwory. Modyfikacja genetyczna ryżu miała na celu zwiększenie zawartości witaminy A w nasionach (a dokładniej w bielmie) ryżu. W ten sposób powstała pierwsza generacja złotego ryżu, która zawierała stosunkowo niską ilość beta – karotenu (prekursora witaminy A) w ziarnach. Przyczyną takiego stanu rzeczy było wprowadzenie genu syntezy fitoenu żonkila, która ograniczała syntezę beta – karotenu. Druga generacja Złotego Ryżu zawierała również syntezę fitoenu, ale pochodzącą z kukurydzy, dzięki czemu uzyskano większe stężenie karotenoidów w bielmie.