Grypa żołądkowa – nic miłego

0
40

Najczęściej zaczyna się od gorączką, złym samopoczuciem, objawy typowe dla zwykłej grypy. Ale z czasem pojawiają się dolegliwości typowe dla zatrucia pokarmowego. Choroba ta nazywa się wirusowym zapaleniem przewodu pokarmowego, potocznie zażywana jest grypą żołądkową. Choroba ta należy do bardzo zaraźliwych, przenosi się drogą kropelkową i na rękach. Dlatego tez kontakt z chorym lub też z przedmiotami, których używał zwykle kończy się zarażeniem. Choroba zwykle rozwija się od jednego do trzech dni, ale nawet przed wystąpieniem pierwszych objawów osoba zakażona zaraża już innych. Ale to nie wszystko, ponieważ zaraża ona podczas trwania choroby i jeszcze kilka dni po jej ustąpieniu. Gdy wirusy dostaną się do naszego organizmu to zaczynają się bardzo szybko namnażają w przewodzie pokarmowym uszkadzając jego śluzówkę. W takiej sytuacji do objawów dochodzi także biegunka i bóle brzucha. U niektórych osób pojawiają się także wymioty, zarówno biegunka jak i wymioty mogą o sobie dać znać nawet kilkanaście razy w ciągu doby. Dolegliwość ta zwykle ustępuję w ciągu 3 – 5 dni. Tylko w niektórych przypadkach choroba utrzymuje się kilka dni dłużej. Przebycie tej choroby chroni przed ponownym zakażeniem, ale tylko przed takim samym typem wirusa, inne jego typy mogą bez problemu ponownie nas zaatakować. Najważniejsze by podczas choroby nie odpuścić do odwodnienia, nie ma, bowiem leku, który zwalcza wirusa grypy żołądkowej. Jeśli chodzi o odwodnienie organizmu to przy biegunce i wymiotach nie jest o to trudno. Może do tego dojść bardzo szybko. Dlatego stale trzeba uzupełniać płyny i elektrolity. Możemy w aptece nabyć preparaty do rozrabiania z wodą. Taki napój można tez przygotować sobie w domu. Wystarczy letnia woda z cukrem i solą. Podczas choroby pomocny może też być węgiel leczniczy i leki przeciwbiegunkowe. Niektórym osobom pomaga ciepła odgazowana cola. Jeśli objawem choroby są wymioty to można ratować się poprzez zastosowanie mleczka zobojętniającego, jest to preparat taki, jaki stosuje się przy zgadze. Ważna tez jest dieta. Wirusy w okresowych miejscach mają doskonałe warunki do bytowania. Mam tu na myśli toalety z niedostateczną higieną, niewietrzone pomieszczenia itd. Dlatego też okres na zakażenia wirusowe przewodu pokarmowego przypada od listopada do kwietnia. W tym okresie notuje się też najwięcej zachorowań na zwykłą grypę, co tez nie jest bez znaczenia. Dbajmy o higienę rąk, bo to najczęściej za pomocą dłoni wirusy grypy żołądkowej się rozprzestrzeniają.