Mleczne napoje fermentowane

0
624

Coraz większą wagę przykłada się spożywaniu zdrowej żywności. Półki sklepowe coraz częściej zapełniają się żywnością probiotyczną. Jednak czy ktokolwiek z nas zwrócił uwagę na mleczne napoje fermentowane? Powstają one poprzez dodanie do mleka określonych kultur mikroorganizmów, które poprzez fermentację wzbogacają produkt w nowe składniki zarówno smakowe jak i prozdrowotne. Napoje te mają wiele właściwości odżywczych. Mleczne napoje fermentowane są źródłem składników pokarmowych, które charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i biologiczną (posiadają wysokie stężenie wolnych aminokwasów). Co więcej, zapewniają one wysoką strawność mleka a także posiadają właściwości antybakteryjne. Warto także zauważyć, że dzięki użytym w produkcji mikroorganizmom, produkty te są wzbogacone w substraty do syntezy witamin z grupy B. Ten czynnik wpływa również na stabilizację proporcji flory bakteryjnej w jelitach, zwiększenie zdolności wchłaniania wapnia, fosforu oraz żelaza a także pobudzanie wydzielania śliny i soków trawienny, co bezpośrednio wzmaga perystaltykę jelit. Bakterie produkcyjne zawierają również enzym (beta – galaktozydazę), która pomaga w trawieniu laktozy.