Coraz większą wagę przykłada się spożywaniu zdrowej żywności. Półki sklepowe coraz częściej zapełniają się żywnością probiotyczną. Jednak czy ktokolwiek z nas zwrócił uwagę na mleczne napoje fermentowane? Powstają one poprzez dodanie do mleka określonych kultur mikroorganizmów, które poprzez fermentację wzbogacają produkt w nowe składniki zarówno smakowe jak i prozdrowotne. Napoje te mają wiele właściwości odżywczych. Mleczne napoje fermentowane są źródłem składników pokarmowych, które charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i biologiczną (posiadają wysokie stężenie wolnych aminokwasów). Co więcej, zapewniają one wysoką strawność mleka a także posiadają właściwości antybakteryjne. Warto także zauważyć, że dzięki użytym w produkcji mikroorganizmom, produkty te są wzbogacone w substraty do syntezy witamin z grupy B. Ten czynnik wpływa również na stabilizację proporcji flory bakteryjnej w jelitach, zwiększenie zdolności wchłaniania wapnia, fosforu oraz żelaza a także pobudzanie wydzielania śliny i soków trawienny, co bezpośrednio wzmaga perystaltykę jelit. Bakterie produkcyjne zawierają również enzym (beta – galaktozydazę), która pomaga w trawieniu laktozy.
Zobacz także:
Polecamy:
Pozbądź się cholesterolu cz1
Pozbądź się cholesterolu cz1
Ze statystyk przeprowadzanych na naszym kontynencie jasno wynika, że większość zgonów następuje z winy chorób układu sercowo naczyniowego. W naszym kraju...
Mleczko pszczele
Jeśli przeprowadzisz prawidłowo kurację dwa razy w roku to wzmocnisz się i uchronisz od wielu chorób. To mleczko decyduje o tym czy larwa zostanie...