Coraz większą wagę przykłada się spożywaniu zdrowej żywności. Półki sklepowe coraz częściej zapełniają się żywnością probiotyczną. Jednak czy ktokolwiek z nas zwrócił uwagę na mleczne napoje fermentowane? Powstają one poprzez dodanie do mleka określonych kultur mikroorganizmów, które poprzez fermentację wzbogacają produkt w nowe składniki zarówno smakowe jak i prozdrowotne. Napoje te mają wiele właściwości odżywczych. Mleczne napoje fermentowane są źródłem składników pokarmowych, które charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i biologiczną (posiadają wysokie stężenie wolnych aminokwasów). Co więcej, zapewniają one wysoką strawność mleka a także posiadają właściwości antybakteryjne. Warto także zauważyć, że dzięki użytym w produkcji mikroorganizmom, produkty te są wzbogacone w substraty do syntezy witamin z grupy B. Ten czynnik wpływa również na stabilizację proporcji flory bakteryjnej w jelitach, zwiększenie zdolności wchłaniania wapnia, fosforu oraz żelaza a także pobudzanie wydzielania śliny i soków trawienny, co bezpośrednio wzmaga perystaltykę jelit. Bakterie produkcyjne zawierają również enzym (beta – galaktozydazę), która pomaga w trawieniu laktozy.
Zobacz także:
Polecamy:
Problemy z estrogenami
Zdarza się tak, że młode dziewczęta przed okresem dojrzewania cierpią już na suchości i swędzenia miejsc intymnych. Przyczyną jest niedobór estrogenów. U młodych dziewczyn...
Osuszanie murów metodą iniekcji – cena preparatu „Suchy Dom” na taniSklad.pl
Osuszanie murów to jeden z kluczowych procesów konserwacyjnych, który pozwala na zabezpieczenie budynków przed degradacją spowodowaną przez wilgoć. Jedną z najefektywniejszych metod jest iniekcja,...
Depilacja Bikini we Wrocławiu: Pozbądź się zbędnego owłosienia w najpiękniejszym mieście Polski
Wrocław, znany z uroku swoich zabytków i kultury, to również miejsce, gdzie możesz zadbać o swoje ciało i poczuć się pewniej dzięki depilacji bikini....